A tunéziai konyha kellemes keveréke a keletinek és az európainak.Itt meg kell említenem azt, hogy a finom és pikáns fűszereiket a turistáknak szánt ételekből sajnos kihagyják. A hotelekben gyakorlatilag fűszer és teljesen sómentesen készítik az ételeket. Sószóró mindíg legyen kéznél :) ! A csirke- és marhahús mellett gyakran kerül bárány is az asztalra, amit sokkal ízletesebben készítenek, mint nálunk. Európával ellentétben, Tunéziában a marhahúst azonnal feldolgozzák, ezért a megszokottnál rágósabbnak érezhetjük. Disznóhúst nem fogyasztanak=Iszlám vallás. A felvágott és a sajt nem jellemző a tunéziai konyhára, emiatt a választék ezekből meglehetősen kicsi. A zöldség- és gyümölcsválaszték szezontól függő, de ami van, az nagyon ízletes, amit itthon vásárolunk, az meg sem közelíti! A halételeket és a tenger gyümölcseit kedvelők számára Tunézia maga a paradicsom. Kishal, nagyhal, tintahal, osztriga....A tipikusan tunéziai ital a mentatea Aki kedveli a kesernyés-mentolos ízt, annak jó, de vigyázzunk a boltokban osztogatott teával, nem tudni hogy forralt vízből készült-e, de hogy csapi, az biztos! Ezenkívül nemzeti ital a boukha (fügepálinka), a thibarine (datolyalikőr). Ezt a kettőt azért emeltem ki, mert a legfelkapottabb a turisták körében. Borokból van még a legmi (pálmabor) és különböző más borfajtákat, amelyet főként a Tunisz környékén telepített szőlőből nyernek. Igazából nem sok a borfajtájuk, inkább francia borokkal lehet találkozni. A tunéziai sört is érdemes megkóstolni.
|