A tunziai konyha kellemes keverke a keletinek s az eurpainak.Itt meg kell emltenem azt, hogy a finom s pikns fszereiket a turistknak sznt telekbl sajnos kihagyjk. A hotelekben gyakorlatilag fszer s teljesen smentesen ksztik az teleket. Sszr mindg legyen kznl :) ! A csirke- s marhahs mellett gyakran kerl brny is az asztalra, amit sokkal zletesebben ksztenek, mint nlunk. Eurpval ellenttben, Tunziban a marhahst azonnal feldolgozzk, ezrt a megszokottnl rgsabbnak rezhetjk. Disznhst nem fogyasztanak=Iszlm valls. A felvgott s a sajt nem jellemz a tunziai konyhra, emiatt a vlasztk ezekbl meglehetsen kicsi. A zldsg- s gymlcsvlasztk szezontl fgg, de ami van, az nagyon zletes, amit itthon vsrolunk, az meg sem kzelti! A halteleket s a tenger gymlcseit kedvelk szmra Tunzia maga a paradicsom. Kishal, nagyhal, tintahal, osztriga....A tipikusan tunziai ital a mentatea Aki kedveli a kesernys-mentolos zt, annak j, de vigyzzunk a boltokban osztogatott teval, nem tudni hogy forralt vzbl kszlt-e, de hogy csapi, az biztos! Ezenkvl nemzeti ital a boukha (fgeplinka), a thibarine (datolyalikr). Ezt a kettt azrt emeltem ki, mert a legfelkapottabb a turistk krben. Borokbl van mg a legmi (plmabor) s klnbz ms borfajtkat, amelyet fknt a Tunisz krnykn teleptett szlbl nyernek. Igazbl nem sok a borfajtjuk, inkbb francia borokkal lehet tallkozni. A tunziai srt is rdemes megkstolni.
|